Monikulttuurinen kehto, väkeä kaikkialta, puheensorina, korvat kuulee, montaa eri kieltä kuulee kadulla kulkiessaan, bussissa ja tunnelbanassa eri kielet kajahtelee korviin.
Silmät näkee moninaisuuden, silmät aistii. Ihmisiä melkein joka maailman valtiosta ja sitä mukaa myös kaikki kulttuurit on edustettuina. Kaikille kulttuureille annetaan lupa olla ja toimia, mutta lakeja noudattaen. Monen kulttuurin edustajat hakevat avustuksia kulttuuriselle työlleen, saadakseen kulttuurin pysymään pystyssä. On monenlaista koulua, monen eri uskonnon kouluja ja monen eri kielisiä. Saa lastenhoitoa omalla kielellään ja melkein ihan mitä vain.

Parasta kai on jos eri kieliä kunnioitetaan. On hyvä jos vain maan kieli joka on pääkieli, kieli mitä kaikkein eniten käytetään. Pääkielen lisäksi on viisi nationella vähemmistöä, samer, sverigefinnar, tornedalingar, romer, judar, joilla on oikeus saada yhteiskunnasta omalla kielellään tietoa ja apua, heille on oikein lain nimissä annettu lisäoikeuksia.
Mutta kyllä muutkin kulttuurit täällä näkyy ja kuuluu. Muslimikulttuuri esim. on edistynyt hyvää vauhtia, on paljon asioita joita voi toimittaa arabian kielellä.
Moni ajattelee että monikulttuurisuus on sellaista että kaikkien kulttuurien täytyisi sekaantua toisiinsa, tai että maahanmuuttajien pitäisi omaksua rmaan kulttuuri ja jättää pois omansa. He pitää sitä monikulttuurina jos maassa asuu maahanmuuttajia. Jotkut halua ei hyväksyä monikulttuurisuutta, vetävät esille maahanmuuttajien rikollisuuden, eivät tajua että kaikissa kansoissa on rikollisi.
Kaikki täällä samanlaisia maahanmuuttajia ollaan, ei olla toinen toistemme kansallisuutta parempia. On monta suomalaista kirkkoa. On myös monta moskeijaa. On hindujen temppeleitä ja budhalaisilla omansa, on myös budhalainen luostari. On synagoogeja myös. Plus muuta mukavaa. Siihen päälle kaikki kirkot.
Yleensä elämä sujuu kitkattomasti. On vain pienen pieniä ryhmiä ja tai yksilöitä joka kulttuurissa, jotka liikkuvat laitamilla, häiriten ja rikollisia eräät heistä, mutta niin se on joka valtiossa, mikään valto ei säästy rikollisilta ja reuhaajilta.
Se turhaa on syyttää että monikulttuuri mukanaan toisi pahuutta ja rikollisuutta. Rikollisuus on jo ennestään joka maassa. Katukuvasta näkyy ja kuulee että asuu monikulttuurisessa valtiossa. On kuin asuisi jossain tuolla etelä euroopassa tai arabi valtiossa, riippuen missä päin liikkuu :) Boråsissa esim. on paljon paljon suomalaisia, siellä taitaa katukuvassa kuulua ja näkyä suomalaisuus ja suomen kieli :)
Monikulttuurisessa maassa kun asuu, on osattava suhtautua suvaitsevaisesti ihmisiin, jotta elämä sujuisi hyvin. He jotka on rasisteja, he huonosti voivat, heidän energia kuluu siihen kun he haukkuu maahanmuuttajia. Ei sellaisessa mitään itua ole, negatiivinen elämä tekee ihmisestä negatiivisen, sellainen ihminen levittää ympärillee negatiivistä energiaansa.
Positiivinen suhde elämään, on kaikki kaikessa. Kauan täällä asuneena, koskaan en ole ketään pelännyt kansalaisuuden takia, mitään pahaa minulle ei ole tapahtunut monikulttuurisuuden takia. Päin vastoin voi sanoa. Elämäni on kirjavaa ja monipuolista ja rikasta.

y.kvinna-9.jpg?1589072614