Ruotsalaiset "koulupakolaiset" ovat löytäneet Ahvenanmaan – Oikeus kotiopetukseen houkuttelee, määrät kymmenissä
Syyslukukaudella 2019 kotiopetukseen osallistui Ahvenanmaalla 67 lasta, kun määrä seitsemän vuotta aiemmin oli kahdeksan. Suurin osa on yleisradioyhtiö SVT:n mukaan ruotsalaisia.  
Mahdollisuus kotiopetukseen on saanut useat ruotsalaiset lapsiperheet muuttamaan Ahvenanmaalle, kertoo yleisradioyhtiö SVT(siirryt toiseen palveluun). Ruotsi on viime vuosina kiristänyt mahdollisuutta kotiopetukseen, ja kaikilla lapsilla on periaatteessa kouluvelvollisuus.
Kouluvelvollisuuden voi Ruotsin kouluviraston mukaan(siirryt toiseen palveluun) välttää vain sairauden tai jonkin muun pätevän syyn vuoksi. Kiristykset tulivat voimaan vuonna 2011.
Suomessa on kouluvelvollisuuden sijaan oppivelvollisuus.
Suomen opetushallituksen mukaan(siirryt toiseen palveluun) perusopetuksen oppimäärää vastaavat tiedot voi hankkia opiskelemalla kotona. Oppivelvollisuuden suorittaminen kotona ei edellytä lupaa viranomaisilta. Asiasta päättää huoltaja.

YLE - 

Niin, Ruotsissa on kouluvelvollisuus...Suomessa on oppivelvollisuus...luusin että Suomen oppivelvollisuus on parempi mitä Ruotsin kouluvelvollisuus.
Ruotsissa on oltava koulussa vaikka ei mitään oppisi.
Suomessa oppivelvollisuuden takia on lapsen opittava, opiskeltava.
Kotiopetus on harvinaista Ruotsissa...Suomessa se on hyväksyttyä ja sen takia monet ruotsalaisperheet on muuttaneet Ahvenanmaalle saadakseen kotiptetuksen lapsilleen.