Miksi ihminen kerjää, 
kerjää rahaa ruokaan, 
elää heidän täytyy, 
hej hej sanoo kerjäläinen, 
huutelee perään käsi ojossa.

Miksi ihminen kerjää? Siksi koska ihmisen töytyy saada ruokaa, vaatteita, ynnä muuta.
Kun ihmiselle ei anneta työtä, ei anneta asuntoa, ei anneta opiskella tavallisessa koulussa, ei voi hoitaa hampaitaan ja ei voi aina mennä lääkäriinkään kun ei rahaa ole. Silloin usein alkaa kerjäys, on saatava ruokaa lapsille ja itselleen. Muutenhan he nälkään kuolisi.
Kerjäläisten omissa valtioissa sosiaalituki on heille niin vähäistä tai täysin olematonta, siksi he kerjää ulkomailla kun siihen on tilaisuus annettu.
Monet sanoo että kerjäläisten tilanne ei ole Suomen asia, ei ole Ruotsin asia. Tuon takia monet alkaa vastustaa kerjäläisiä. Niin kauan kuin heidän maissa romaneja syrjitään kaikella mahdollisella tavalla sekä virkavallan ja kansan puolelta, täytyy romanien itse hankkia rahaa saadakseen ruokaa ja muuta mikä on elämässä tärkeää.
Moni sanoo että katsokaa, kerjäläinen istuu tuossa ja kerjää mutta samalla puhuu puhelimessa, sillä on varaa puhelimeen, ei silloin kerjätä pitäisi. Mutta marisija ei ymmärrä sitä asiaa että useimmissa tapauksissa puhelin on ainoa keino millä he voi pitää yhteyttä omaisiinsa. Puhelimia voi halvalla ostaa vanhoja sellaisia ja ostaa kortti, jota täyttää silloin tällöin, ei se kalliksi tule. Romaneillakin on oikeus pitää yhteyttä omaisiinsa ja ystäviinsä siinä missä kaikilla muillakin. Miksi romanikerjäläisen täytyisi olla ilman puhelinta, eikä voida olla yhteydessä esim. lapsiinsa ja tai kysellä lastensa vointia?
Jos ei halua kolikkoja antaa kerjäläisille, silloin ei anna, menee vain ohitse. Miksi pitää kiukkuuntua kerjäläisistä? Kiukuttaako se kun näet köyhiä ihmisiä? Epäiletkö heidän köyhyyttään? Normaali ihminen antaa muitten olla rauhassa, eikä puutu heidän elämäänsä, sillä esim. kerjäläinen ei kenellekkään pahaa tee kerjätessään. Sehän on kerjäläisten vastustajat jotka pahaa haluavat tehdä kerjäläisille.
Sen sijaan että alkaa haukkumaan kerjäläisten olemassa oloa kaduillamme, olisi se johonkin johtavaa jos esim. alkaisi toimia jotta kerjäläisten omat maat alkaisi parantamaan romanien oloja, sillä saavathan ne valtiot eu:lta rahaa romanien olojen parantamiseksi. Minne lie rahat menee noilta valtioilta.
Rikkaimpien valtioitten ihmiset, esim. suomalaiset ja ruotsalaiset, saavat avustusta, rahaa, on asumatukia, lapsilisiä ja muita avustuksia, ei siis tarvitse kerjätä kun hyvinvointivaltio on järjestänyt asiat niin että nälkään ei kuole kukaan asukkaista ja kerjätä ei tarvitse.