4 portioner
ca. 704 kJ/169 kcal per portion
Tomatköttfärssås.
»passar väl till spaghetti«
Ingredienser:
1 stor lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 bit sellerirot
3 matskedar olivolja
200 g köttfärs av kalv
2-3 matskedar
Tomatpure
250 ml
Salt och peppar
1 nypa socker
Paprika, basilika
Porslin:
Förberedelse:
1. Skölj och rensa grönsakerna Skär löken, vitlöken,
morötterna och sellerin till mycket små kuber.
2. Koka lätt de tärnade grönsakerna i olivolja.
} Mikrovågsugn max. nivå 3 till 5 minuter
3. Blanda köttfärsen, tomatpuren, kryddorna och
vätskan med grönsakerna och fortsätt koka under
lock. Rör om flera gånger.
} Mikrovågsugn max. nivå 8 till 12 minuter
4. Smaksätt före servering. Servera med riven
Parmesan som önskas.

 

Kötbullar i tomatsås
»kryddig«
Ingredienser:
500 g tomatpure
1 gren timjan
1 tesked socker
2 matskedar olivolja
1 torkad chillipeppar
250 g köttfärs av ox
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
2 matskedar ströbröd,
salt, peppar
1 nypa kajenpeppar
Porslin:
Förberedelse:
1. Värm tomatpuren med timjan, chillipeppar, socker
och olivolja.
} Mikrovågsugn max. nivå 5 till 6 minuter
2. Blanda köttfärsen med finhackad lök, vitlök,
ägg, ströbröd och kryddor till en köttförsdeg.
Smaksätt efter smak och forma med fuktig hand till
valnötsstora bollar.
3. Placera bullarna i den varma såsen och koka tills
färdig.
} Mikrovågsugn max. nivå 9 till 11 minuter
4 . Låt sjuda i ca. 5 min. servera med vitt bröd.

 

Kalkongulash med bönor
»enkelt recept«
Ingredienser:
1 kalkonbröst
(ca. 150 g)
1 skiva bacon
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
1 matsked olja
2 matsked vita bönor
2 matskedar röda bönor
2 matskedar majs
Röd paprika
Salt och peppar
Porslin:
Förberedelse:
1. Skär kalkonbröstet och bacon i strimlor, skala
löken och viltlöken och hacka i fina bitar. Koka allt
tillsammans lätt i olja.
} Mikrovågsugn max. nivå 2 till 3 minuter
2. Tillsätt bönor, majs och kryddorna och koka under
lock. Rör om då och då.
} Mikrovågsugn max. nivå 3 till 4 minuter
3. Låt det puttra i ca. 3 minuter. Smaksätt efter smak
och servera med potatismos.

 

Kycklingbröst på purjolök
»tar lite tid«
Ingredienser:
1 kycklingbröstfile
(ca. 240 g)
Salt
Färskmalen peppar
1 tesked honung
2 teskedar olivolja
200 g purjolök
20 g smör
Timjankvistar
2 matskedar
balsamvinäger, vit
2 teskedar hackad
mandel
Porslin:
Förberedelse:
1. Skölj kycklingbrösten klappa dem torr och skär
dem i bitar. Pensla dem därefter med en blandning av
honung, salt, peppar och olivolja.
2. Bearbeta och skölj purjolöken och skär den i ringar.
Lägg till smör, kycklingbrösten och timjankvistarna till
purjolöken och koka tillsammans.
} Mikrovågsugn max. nivå 9 till 12 minuter
3. Efter kokning blanda med balsamvinäger och
hackad mandel och låt det ligga i blöt ett tag.
Servera med ris

 

Lax a la Provence
»kalorifattig«
Ingredienser:
450 g rosa fiskfilet
2-3 matskedar
citronjuice
1 lök
2 bifftomater
1 matsked olivolja
2 vitlöksklyfta
Salt
Grovmalen peppar
2 matskeda örter från
Provence
1 till 2 stjälkar basilika
Porslin:
Förberedelse:
1. Rengör fiskfilet, låt den djupfrysta fisken tina något,
spreja med citronjuice.
2. Till sist hacka löken, skär tomaterna i små bitar och
koka med krossad vitlök i olivolja.
} Mikrovågsugn max. nivå 2 till 3 minuter
3. Placera fiskfilet på grönsakerna så den tunna delen
överlappar. Sätt till kryddorna, koka med lock. Vänd
efter halva tiden.
} Mikrovågsugn max. nivå 7 till 8 minuter
4. Puttra i 3 till 5 minuter. Servera med vitt bröd

 

Torsk i en grönsaksbädd
»sommarlätt«
Ingredienser:
450 g torskfilet eller
rödspättafilet
Saft från en 1/2 citron
Salt
Peppar
1 purjolök
2 morötter
1 rotpersilja
1/2 liten sellerirot
1 matsked hackad
persilja
Porslin:
Förberedelse:
1. Rengör den färska fisken, låt den djupfrysta
fisken tina något, spreja med citronjuice, och låt det
småkoka.
2. Skölj och rensa grönsakerna under tiden. Skär
purjolöken, morrötterna, persiljeroten och sellerin i
små tärningar och starta kokning med lock.
} Mikrovågsugn max. nivå 7 till 9 minuter
3. Placera fiskfilet på grönsakerna med den tunna
delen överlappande och fortsätt koka med lock.
} Mikrovågsugn max. nivå 6 till 10 minuter
4. Smaksätt lätt med salt och peppar och låt det
puttra i 3 till 5 minuter. Strö över persilja och servera
med kokt potatis

 

Sej i citronsås
»enkelt recept«
Ingredienser:
150 g färsk
Sejfillet
2 matskedar citronjuice
1 liten lök
2 teskedar smör
50 ml vitt vin
3 matskedar grädde
1 nypa citronskal,
Salt
Citronpeppar
1 nypa socker
1 tomat
1/2 knippa citronmeliss
Porslin:
Förberedelse:
1. Skölj sejfilleterna, skär dem till hälften och spreja
med citronjuice.
2. Placera fiskfiletterna på den hackade löken och
kryddorna, smöret, vittvinet och grädden. Kok med
lock.
} Mikrovågsugn max. nivå 4 till 6 minuter
3. I mellantiden skölj tomaterna och dela dem i fyra
delar, ta bort stjälken. Plocka citronbalsam från
stjälkarna och hacka det.
4. Låt sejfilleterna puttra. Värm tomaterna separat
och servera dem sprejade med cirtronbalsam som ett
tillbehör till ris.
} Mikrovågsugn max. nivå 1 till 2 minuter

 

Blandat korvgrillspett på
grönsaker
»enkelt recept«
Ingredienser:
1 Bockwurst
1 lök
2 tomater
1/2 grön paprika
3 matskedar majs från
konservburk
1 matsked olja
1 tesked tomatpure
Curry
Kajennpeppar
Paprikapulver
Porslin:
2 grillspett
Förberedelse:
1. Skölj och rensa grönsakerna Skär löken och
tomaterna i åtte bitar vardera, ta bort paprika
kärnorna och skär paprikan i större bitar.
2. Skär bockwursten i bitar och stick på grillspetten,
alternera med grönsakerna.
3. Till sist hacka resten av grönsakerna och koka dem
tillsammans med majs och kryddor i olja under lock.
Rör om en gång
} Mikrovågsugn max. nivå 2 till 3 minuter
4. Låt grönsakerna puttra under lock och låt
grillspetten bli fördiga. Vänd en gång
} Mikrovågsugn max. nivå 2 till 3 minuter
5. Smaksätt grillspetten efter smak och häll
grönsakerna över dem